sobota, 9 sierpnia 2014

Cynamonowe ciasteczka z dżemem

Jedne z najbardziej miękkich ciastek jakie będziecie mieli okazję spróbować! Lekki cynamonowy posmak połączony z truskawkowym dżemem na długo pozostanie w Waszej pamięci...

Kiedy przychodzi ochota na coś słodkiego, a i mam choć trochę wolnego czasu, to zaraz po upieczeniu ghorayeby (przepis tutaj), to właśnie o te ciastka proszą mnie domownicy. Chyba wiem dlaczego... tych ciastek po prostu musicie spróbować, a przekonacie się sami!

Do przełożenia używam dżemu truskawkowego, ale w kuchni Bliskiego Wschodu używa się również dżemu figowego lub morelowego :).


Zupa z soczewicy (3ads)

Zupa z soczewicy, którą w Egipcie nazywamy 'ads jest jedną z najbardziej pożywnych potraw, które możecie przygotować w swoich domach. Jest bardzo syta i bardzo ZDROWA!

Przedstawiam Wam wegetariańską odmianę tej zupy (czasem gotuje się ją na bulionie drobiowym lub wołowym), bo według mnie jest najsmaczniejsza :). 

Spróbujcie sami - być może właśnie ta zupa przekona Was do orientalnej kuchni!

Do tak przygotowanej zupy można podać grzanki - ja uwielbiam jeść też ze świeżym chlebem. Nie zapomnijcie o paru kroplach cytryny, które dodatkowo urozmaicą smak!




Uniwersalna salsa

Wyobraźcie sobie jak wiele dań przyrządzamy z pomidorami lub sosem pomidorowym... Całkiem sporo, prawda? 

Przedstawiam Wam najprostszy sposób na przygotowanie UNIWERSALNEJ SALSY, którą - jak nazwa mówi - możemy użyć jako bazę do wielu potraw! 

Tutaj naprawdę niewiele trzeba mówić, przekonajcie się sami!


Kontakt z autorką bloga:

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *