niedziela, 3 sierpnia 2014

Ghorayeba - egipskie maślane ciastka.


Ghorayeba, bo tak brzmi oryginalna nazwa ciasteczek, to egipskie maślane cudeńka, które DOSŁOWNIE rozpływają się w ustach.

Klarowane masło (przepis tutaj), wanilia, cukier i mąka - wystarczy tylko tyle, żeby przygotować ciastka, które (GWARANTUJĘ!) zagoszczą na Waszych stołach na stałe.

Te ciastka to mój osobisty faworyt - ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje mało czasu. Spróbuj, a zobaczysz, że tym ciastkom NIKT się nie oprze!


Najłatwiejszy sposób na klarowanie masła.

Klarowane masło... idealne do smażenia i pieczenia, nigdy się nie przypala, ponieważ jest to czysty tłuszcz pozbawiony wszelkich dodatków. 

Skąd je wziąć? W zależności od miejsca Waszego zamieszkania istnieją dwie opcje: kupić w sklepie gotowe masło lub zrobić samemu! 

Wiele osób uważa, że proces klarowania masła jest bardzo pracochłonny, ale to nieprawda! Zapomnijcie o wszystkim, co słyszeliście na temat tego procesu... I przekonajcie się, że istnieje inny, o wiele prostszy sposób na domowe masło klarowane.

Co będzie nam potrzebne? Oczywiste jest, że najważniejsze jest masło... i mikrofalówka! 

Jak w ciągu 5 minut zrobić masło klarowane? Obejrzyj uważnie instrukcję poniżej i sam/a się przekonaj, że jest to banalnie proste!


Cebulowy ryż

Pewnie wiele razy zastanawialiście się z czym można podać rybę lub owoce morza... 

Jadłam wiele różnych wersji - z frytkami, z ziemniakami, z białym ryżem, z makaronem.... ale moim faworytem jest CEBULOWY RYŻ.

Jak go przygotować i skąd pomysł? 

Ano, przepis na ten idealny dodatek do ryby pochodzi z Egiptu. Jest bardzo popularny w tamtych stronach i bardzo prosty do przygotowania! 

Obiecuję, że nie pożałujecie. Ten oryginalny smak idealnie będzie komponował się z przygotowaną przez Was rybą czy owocami morza. 

Cały proces przygotowania tego wspaniałego dodatku został przedstawiony na filmie poniżej.


Pstrąg w nowej odsłonie - orientalna wersja!


Jak przygotować pstrąga, który powali Waszych gości na kolana? 

Prezentuję Wam mój ulubiony sposób na przygotowanie ryby (nadaje się każdy rodzaj - zarówno słono- i słodkowodne). Idealnie pasuje do cebulowego ryżu!

Aromatyczny zapach kminu, pietruszki i czosnku... czego chcieć więcej?

Poniżej film, w którym krok po kroku dowiadujecie się jak przygotować najsmaczniejszą rybę, jaką kiedykolwiek jedliście!


Kontakt z autorką bloga:

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *